O izgubi sluha

Izguba sluha je pogostejša pri odraslih, izpostavljenost hrupu in dednost pa sta ključna dejavnika pri izgubi sluha. Naglušnost vpliva na vse vidike vašega življenja. Sluh igra pomembno vlogo pri našem čustvenem počutju, fizičnem zdravju in splošni kakovosti življenja. Kljub posledicam ne rehabilitacije izgube sluha kot so depresija, anksioznost, odtujenje od družbe, se ljudje z izgubo sluha težko soočijo ali se z njo sploh ne želijo soočati. Ljudje so zaradi izgube sluha v stiski, reagirajo obrambno in se izločajo iz družbe, zato je pomembno, da izgubo sluha prepoznamo v zgodnji fazi in se z njo čim prej soočimo. 

Izguba sluha pri mladih in otrocih

Z izgubo sluha se sooča tudi vedno več mladih, kjer so vzroki predvsem prekomerno in vedno pogostejše nošenje slušalk ob preglasni glasbi. Ob tem pa delež nosijo še stres, kajenje, avtoimune bolezni in degenerativno odmiranje slušnih celic.
Ne smemo pa zanemariti niti izgube sluha pri otrocih, saj je s sluhom povezano tudi učenje govora, zato je zgodnje odkritje slabega sluha tukaj še toliko bolj pomembno. Pri otrocih so vzroki za slab sluh največkrat težave v nosečnosti, kronične okužbe ušes, nabiranje sluzi v ušesu in povečana žrelnica. Nekatere mehanske vzroke naglušnosti lahko odpravimo z operacijami (odstranitev žrelnice, operacijo sluhovoda, ušesnih kosti ali bobniča) ostale pa z rehabilitacijo s slušnim aparatom.

Pogosti znaki izgube sluha

Spodaj so našteti najpogostejši znaki izgube sluha:

 • Težave z razumevanjem pogovorov v hrupnem okolju: to je eden izmed prvih izzivov, s katerimi se srečujejo ljudje z izgubo sluha. Sledenje temu, kaj kdo govori v hrupnem okolju, kot je npr. restavracija, postane pravi izziv.
 • Zvok televizorja imate na glasnosti, ki je za ostale preglasna: ko se ne morate normalno pogovarjati, ker je vaš televizor preglasen, je čas, da opravite test sluha.
 • Pogosto ponavljanje besed: če se zalotite, da velikokrat sogovorniku rečete »Kaj?« ali pa morate nekoga gledati v ustnice, da bi ga razumeli, morda vaš sluh bledi.
 • Ženski in otroški zvok težje slišite: visoko frekvenčni zvoki, kot so ženski ali otroški glas je ob izgubi sluha težje slišati, kot moški glas, ki je bolj globok oziroma nizek.
 • Težje slišite sogovornika po telefonu: če so take težave občasne, je to normalno. Če se vam nenehno zdi, da sogovornika po telefonu slišite ne glede na to ali uporabljate stacionarni ali mobilni telefon, je to lahko simptom izgube sluha.
 • Zdi se vam, da drugi momljajo: klasična pritožba ljudi, ki ne slišijo dobro je, da drugi ne govorijo dovolj jasno. Če se vam zdi, da drugi momljajo, je to lahko simptom izgube sluha.
 • V ušesih vam zvoni: zvonjenje v ušesih ali tinitus je v večini primerov povezan z izgubo sluha.
 • Izogibate se socialnim situacijam, ki so bile nekoč prijetne: ljudje, ki v družbi ne morejo več normalno sodelovati, se počutijo izključene iz pogovorov in raje ostanejo doma. Ni nujno, da tako tudi ostane, zato preverite in po potrebi pomagajte svojemu sluhu.
 • Drugi vam pravijo, da ne slišite dobro: če vam več kot en prijatelj ali družinski član namigne o izgubi ostrine vašega sluha – resno ali v šali. Morda imajo prav in tega ne ignorirajte.

Preprečevanje izgube sluha

Naučite se zaščititi vaše uho pred izgubo sluha. Večino vzrokov za izgubo sluha je nemogoče preprečiti, vendar izguba sluha zaradi hrupa ni med njimi. Izgubo sluha zaradi hrupa povzroči pretirana izpostavljenost glasnemu hrupu, kot je strel, eksplozija ali dolgotrajna izpostavljenost visokim ravnem hrupa. Na srečo je mogoče preprečiti izgubo sluha zaradi hrupa. Zavedati se morate, kateri zvoki so preglasni (vse nad 85 dB) in v teh primerih nositi zaščito za sluh kot so po meri narejeni čepki za ušesa, kadar se glasnem okolju ne morete izogniti. 

Zdravljenje izgube sluha

Čeprav izguba sluha ni reverzibilna, je večina primerov ozdravljivih ali možnih rehabilitacije. 

Če ste ugotovili, da ste izgubili sluh se najprej posvetujte z nekom, ki je specializiran na tem področju. Pot lahko začnete pri vašem osebnem zdravniku, ki vas bo napotil k ORL specialistu ali pa se oglasite slušnemu akustiku ali specialistu za slušne aparate. Pomembno je najti nekoga, ki ima opremo in vso strokovno znanje, da temeljito oceni vaš sluh in skupaj z vami razvije prilagojeno rešitev zdravljenja. Imejte v mislih, da dlje kot živite z okvarjenim sluhom, težje bo okrevanje na začetku zdravljenja, zato se na zdravnika obrnite takoj, ko zaznate težave s sluhom. 

Slušni aparati

Če je vaša izguba sluha potrjena, vam bodo najverjetneje predpisali slušni aparat. Slušni aparati, kot medicinski pripomočki rehabilitacije sluha, so daleč najpogostejši način zdravljenja izgube sluha. Tako, kot je vsak človek edinstven, so tudi njegove potrebe pri sluhu edinstvene. Zato je pomembno, ko slušni aparat prejmete, da je programiran in prilagojen individualno za vaše potrebe sluha in življenjskega sloga. Zavedajte se, da so se slušni aparati v zadnjih letih izjemno izboljšali. Postali so manjši, ponujajo izjemno kakovost zvoka, vključujejo nove zmožnosti kot so povezava na pametni telefon, povezava na televizor, sledenje telesni pripravljenosti, avtomatski jezikovni prevod in še in še. Danes se slušni aparati udobneje prilegajo vašemu ušesu, zagotavljajo bolj naraven sluh in delujejo bolj zanesljivo kot kadarkoli. 

Razlogi za pomoč

Izguba sluha ima pomembno vlogo pri številnih težavah, ki vplivajo na kakovost življenja. Zato strokovnjaki priporočajo zgodnje zdravljenje. Ko slišimo najbolje nas nič ne ovira – uživamo ob glasbi, smehu, v zvokih narave. To, da slišimo vse frekvence, vse zvoke nam daje energijo in vse trenutke nam zvok okoli nas naredi nepozabne, edinstvene in bolj prijetne.
Ko je sluh oslabljen, zvoki bledijo, kar vodi do niza sprememb, ki lahko čustveno vplivajo na nas. Izguba sluha lahko povzroči zadrego, žalost, tesnobo in izključitev iz družbe. Vse to lahko vodi v depresijo in socialno izolacijo, zato je pomembno, da si ob izgubi sluha pomagamo čimprej in s pregledom sluha ne odlašamo. Izguba sluha občutno manj stimulira naše možgane, s tem možgani dobivajo manj informacij, manj se zgodi miselnih in govornih procesov. Dober sluh je najboljša preventiva pred demenco.

Kako lahko pomagaš nekomu, ki ne sliši dobro?

 • Pogovorite se z ljubljeno osebo o težavah s sluhom,
 • nežno jih opomnite na njihovo naglušnost vsakič, ko jim morate nekaj ponoviti,
 • spodbujajte jih, da obiščejo strokovnjaka, da jih pregleda in opravi test sluha,
 • ponudite jim družbo pri posvetovanjih pri specialistu,
 • opomnite jih, da nimajo česa izgubiti in lahko veliko pridobijo, če obiščejo slušnega akustika ali ORL strokovnjaka.


Naročite se na test sluha

Naročite se na test sluha

Rezervirajte si termin za BREZPLAČEN test sluha in svetovanje o izbiri slušnih aparatov. Naši slušni akustiki vam bodo z veseljem in povsem neobvezujoče svetovali.  

Stopite v stik
Nazaj na vrh