Tinitus in šumenje v ušesu

Tinitus in šumenje v ušesu

Šumenje v ušesu, zvok brnenja, zvonjenje in piskanje v ušesih, … ta hrup, ki ga slišite se imenuje "TINITUS" 


Kaj je TINITUS?

Tinitus je medicinski izraz za zvok, ki ga slišimo brez zunanje zvočne stimulacije. Tako stanje je lahko blago in občasno ali hudo in vztrajno. Velikokrat ljudje prepoznajo, da imajo tinitus oz. pogosto šumenje v ušesih, nezavedno nanj postanejo bolj pozorni, kar šumenje v ušesih še dodatno poudari.
Najbolj moteč je v mirnem okolju, zato vam priporočamo, da imate v ozadju mirno glasbo ali se gibajte v okolju, kjer lahko slišite šumenje vode ali vetra. Pomembno je vedeti, da tinitus ni huda bolezen, katero s samopomočjo lahko omilimo. Ob tem zavedanju postane tinitus za nekatere tudi manj moteč.

Kaj je TINITUS?

Vzroki za nastanek tinitusa

Vzroki za nastanek tinitusa so lahko različni, med najpogostejše pa sodijo: s hrupom povzročen šok za naš sluh, okužbe ušesa, stres, izpostavljenost nekaterim zdravilom, predhodna poškodba glave ali pretirano ušesno maslo. Zdravila za tinitus žal ni, lahko pa simptome omilimo skupaj s slušnim akustikom ali ORL specialistom, ki vas bosta vodila skozi svetovanje in rehabilitacijo. Ena izmed učinkovitih metod zdravljenja je zvočna terapija, katera se posamezniku prilagodi individualno. 

Za osebe s tinitusom je priporočljivo, da se izogibajo tišini. Ravno v tišini tinitus izstopa. V primeru, da je pri osebi navzoča naglušnost, priporočamo uporabo slušnega aparata. S tem pomembne frekvence oziroma zvoke okoli sebe ojačamo, do naših možganov prihaja več informacij, so bolj stimulirana, nepomemben šum tinitusa pa tako potisnejo v ozadje in je zato manj nadležen.

Vzroki za nastanek tinitusa

Slušni aparat lahko "utiša" tinitus

Rešitev za šum in piskanje v ušesih je lahko tudi primeren slušni aparat. Ob uporabi zmogljive tehnologije kakovostnih slušnih aparatov, katere ponujamo, vam skupaj z našim slušnim akustikom natančno prilagodimo pomembne frekvence oziroma zvočne dražljaje.
Z uporabo le tega, sluh postane kvalitetnejši, predvsem pa možgani postanejo bolj stimulirani z več informacijami.
Tako postane nepomemben šum tinitusa za možgane drugorazreden, tinitus lahko v bodoče odmislite in si povrnete normalno življenje.
V kolikor iščete odgovore na dodatna vprašanje se obrnite na nas ali se naročite na brezplačen test sluha.

NAROČITE SE NA PREGLED
Slušni aparat lahko

Skrb za sluh na delovnem mestu

Na delovnih mestih kjer je sluh izpostavljen glasnem okolju skozi celoten delovnik (nad 85 dB) ali pa izjemno glasnem okolju oziroma šokih na trenutke (nad 135 dB) govorimo o resnem tveganju za poškodbo sluha in visoki možnosti pojava tinitusa. V preteklosti razne preventivne zaščite sluha zaposlenih niso bile v primarnem planu. Z leti pa se je to skozi strožje evropske predpise o zdravju in zaščiti na delovnem mestu že zelo spremenilo. Prav zaradi tega je primerov tinitusa in poškodb sluha na delovnem mestu veliko manj. 

Ob delovnem mestu pa se mora posameznik tudi zavedati glasnih okolij v prostem času – glasni koncerti, uporaba streliva ali vrtnega orodja brez zaščite ušes. Že samo močnejši pok lahko v ušesu sproži tinitus in neprijetno šumenje. Tudi v prostem času se tako dolgoročno izplača nositi zaščito in tako poskrbeti, da sluh ostane nespremenjen in naši bobenčki karseda v dobrem stanju skozi celotno življenje.

Izdelki za zaščito sluha
Skrb za sluh na delovnem mestu
NAROČITE SE NA PREGLED

NAROČITE SE NA PREGLED

Katera oblika slušnega aparata je najbolj primerna za vas, vam bo z veseljem svetoval slušni akustik v poslovalnici Audio Clarus.

Rezervirajte si termin za BREZPLAČEN test sluha in svetovanje o izbiri slušnih aparatov. Naši slušni akustiki vam bodo z veseljem in povsem neobvezujoče svetovali. 

BREZ čakalnih vrst!


Stopite v stik
Nazaj na vrh