ALI SE IZGUBA SLUHA SKOZI LETA SLABŠA?
Če trpite za izgubo sluha, se morda sprašujete, ali bo vaša izguba sluha sčasoma napredovala. Večina dejavnikov je odvisna od vzroka izgube sluha.

Vsakdo se srečuje s procesom staranja, ki prinaša s seboj različne izzive. Ena izmed pogostih težav, s katero se mnogi ljudje soočajo v poznejših letih, je izguba sluha. Čeprav je to naraven del staranja, se mnogi ljudje sprašujejo, ali je možno preprečiti ali vsaj upočasniti ta proces. 

Razvoj izgube sluha:

Izguba sluha se počasi razvija skozi leta. Glavni vzrok za to je postopna izguba funkcije notranjega ušesa, ki je odgovorno za pretvarjanje zvokov v električne signale, ki jih možgani prepoznajo kot zvok. Poleg tega se s starostjo zmanjšuje tudi število in kakovost slušnih celic, kar prispeva k poslabšanju sluha. Je pa to odvisno od vsakega posameznika, saj marsikdo doseže tudi visoko starost z odličnim sluhom.

Vpliv okoljskih dejavnikov:

Poleg naravnega procesa staranja lahko izgubo sluha pospešijo tudi različni okoljski dejavniki. Dolgotrajna izpostavljenost glasnemu hrupu, pogosta uporaba slušalk ali ušesnih čepkov ter nekatera zdravila so le nekateri od dejavnikov, ki lahko prispevajo k hitrejšemu poslabšanju sluha. Ljudje, ki dosežejo visoko starost in imajo odličen sluh, so skoraj zagotovo bili tekom življenja v mirnem okolju, brez višjih frekvenc hrupa.

Preventivni ukrepi:

Čeprav je izguba sluha neizogiben del staranja, obstajajo preventivni ukrepi, ki lahko vsaj delno upočasnijo ta proces. Redno čiščenje ušes, izogibanje glasnemu hrupu, uporaba zaščitnih slušalk pri izpostavljenosti hrupu in redni pregledi pri specialistu za sluh so nekateri ukrepi, ki lahko pomagajo ohranjati slušno funkcijo. V Audio Clarus redno delamo teste sluha in nanj se lahko naročite kadarkoli preko spletnega obrazca.

zguba sluha lahko prinese številne izzive v vsakdanjem življenju. Komunikacija postane težavna, socialni stiki se lahko zmanjšajo, in vpliv na kakovost življenja je lahko velik. Kljub temu pa novodobni slušni aparati pomagajo izboljšati sluh in olajšati vsakdanje kakovostno življenje posameznika. V kolikor bi želeli vaš sluh ohraniti kar se da najboljši, se izogibajte hrupnemu okolju in poskrbite za zdravje vaših ušes.


ODPIRAMO AUDIO CLARUS V MARIBORU!
Nazaj na seznam
ZAKAJ BLIŽNJI NE UPORABLJA SLUŠNI APARAT?
Nazaj na vrh