KAKO SE NAVADITI NA SLUŠNI APARAT
Je čas za nov slušni aparat? Vas skrbi, kako se boste navadili na nove zvoke in slušni aparat? Preverite napotke, ki bodo pripomogli k zadovoljstvu in uporabi slušnega aparata. Kaj kmalu boste ugotovili, da je uporaba slušnega aparata del vaše vsakodnevne rutine in navdušeni boste nad tem, kaj vse ponovno slišite.

Novi uporabniki slušnih aparatov se morate zavedati, da se je na slušni aparat potrebno privaditi. To zahteva vaš čas, nekaj vaje in prilagajanje. Vaši možgani so bili dlje časa navajeni na tišino, sedaj pa jih zasipate z informacijami oz. zvoki in zvočnimi signali, ki jih že nekaj časa niso bili navajeni. Možgani in ušesa so prilagodljivi deli telesa, zato verjemite, da se bodo na nove dražljaje navadili, v kolikor jim jih boste postopoma in vsakodnevno ponujali. Pri tem je pomembno, da slušni aparat nosite pogosto in da ga ne zanemarite.

Ker so zvočni dražljaji drugačni v vsakem okolju je pomembno, da aktivno sodelujete z našim slušnim akustikom, da vam slušni aparat primerno nastavi. V domačem okolju je namreč več tišine, kakor v zunanjem okolju, kjer slišite ostale šume in hrup, kot so promet, zvok vode in šuma. Zavedajte pa se, da vam slušni aparat ne more povrniti celotnega sluha in, da žal ne morete slišati tako odlično, kot ste slišali, preden ste sluh izgubili.

V času dolgotrajne tišine pred uporabo slušnega aparata ste najverjetneje pozabili kaj pravzaprav je normalen sluh, zato vam bodo hrupni glasovi na začetku delovali zelo glasno. Sluh preko slušnega aparata je drugačen kakor navaden sluh, ki ste ga bili vajeni. Pomembno je zavedanje, da vam slušni aparat izboljšuje kakovost vašega življenja, zato se ga ne sramujte in ga ponosno nosite. Obvestite okolico in svoje najbližje o uporabi slušnega aparata in tudi sami bodo tako bolj dojemljivi na dejstvo, da se na aparat še privajate in bodo v vaši situaciji bolj potrpežljivi ter prilagodljivi. S časom pa boste ugotovili, da je uporaba slušnega aparata del vaše vsakodnevne rutine in navdušeni boste nad tem, kaj vse ponovno slišite.

Da boste z vašim novim slušnim aparatom dobro slišali, zanj skrbite in ga redno čistite. Pazite, da z njega očistite ušesno maslo, prah in drugo umazanijo. Za čiščenje pozorno preberite navodila za uporabo, v primeru neznanja, pa se obrnite na našega akustika.

Preberite tudi več o negi in vzdrževanju slušnega aparata.

SLUŠALKE IN SLABŠANJE SLUHA
Nazaj na seznam
O IZGUBI SLUHA
Nazaj na vrh