Audio Clarus - Slušni aparati
O IZGUBI SLUHA
O IZGUBI SLUHA
Izguba sluha je pogostejša pri odraslih in je tudi ozdravljiva. Izpostavljenost hrupu in dednost sta ključna dejavnika pri izgubi sluha. Naglušnost pa vpliva na vse vidike vašega življenja. Sluh igra pomembno vlogo pri našem čustvenem počutju, fizičnem zdravju in splošni kakovosti življenja. Kljub posledicam ne-zdravljenja izgube sluha kot so depresija, anksioznost, odtujenje od družbe, se ljudje z izgubo sluha težko soočijo ali se z njo sploh ne želijo soočati. Ljudje so zaradi izgube sluha v stiski, reagirajo agresivno in se izločajo iz družbe, zato je pomembno, da izgubo sluha prepoznamo v zgodnji fazi in se z njo čim prej soočimo.

Z izgubo sluha se sooča tudi vedno več mladih, kjer so vzroki predvsem stres, kajenje, avtoimune bolezni in degenerativno odmiranje slušnih celic. Ne smemo pa zanemariti niti izgube sluha pri otrocih, saj je s sluhom povezano tudi učenje govora, zato je zgodnje odkritje slabega sluha tukaj še toliko bolj pomembna. Pri otrocih so vzroki za slab sluh največkrat težave v nosečnosti, kronične okužbe ušes, nabiranje sluzi v ušesu in povečana žrelnica. Nekatere mehanske vzroke naglušnosti lahko odpravimo z operacijami (odstranitev žrelnice, operacijo sluhovoda, ušesnih kosti ali bobniča).

Spodaj so našteti najpogostejši znaki izgube sluha:

-Težave z razumevanjem pogovorov v hrupnem okolju: to je eden izmed prvih izzivov, s katerimi se srečujejo ljudje z izgubo sluha. Sledenje temu, kaj kdo govori v hrupnem okolju, kot je npr. restavracija, postane pravi izziv.

- Zvok televizorja date na glasnost, ki je za ostale preglasna: ko se ne morete normalno pogovarjati, ker je vaš televizor preglasen, je čas, da opravite test sluha.

- Pogosto ponavljanje besed: če se zalotite, da velikokrat sogovorniku rečete »Kaj?« ali pa morate nekoga gledati v ustnice, da bi ga razumeli, morda vaš sluh bledi.

- Ženski in otroški zvok težje slišite: visoko frekvenčni zvoki, kot so ženski ali otroški glas je ob izgubi sluha težje slišati, kot moški glas, ki je bolj globok in nizek.

- Težje slišite sogovornika po telefonu: če so take težave občasne, je to normalno. Če se vam nenehno zdi, da sogovornika po telefonu slišite ne glede na to ali uporabljate stacionarni ali mobilni telefon, je to lahko simptom izgube sluha.

- Zdi se vam, da drugi momljajo: klasična pritožba ljudi, ki ne slišijo dobro je, da drugi ne govorijo dovolj jasno. Če se vam zdi, da drugi momljajo, je to lahko simptom izgube sluha.

- V ušesih vam zvoni: zvonjenje v ušesih ali tinitus je v večini primerov povezan z izgubo sluha.

- Izogibate se socialnim situacijam, ki so bile nekoč prijetne: ljudje, ki v družbi ne morejo več normalno sodelovati, se počutijo izključene iz pogovorov in raje ostanejo doma. Ni nujno, da tako tudi ostane, zato preverite svoj sluh.

- Drugi vam pravijo, da ne slišite dobro: če vam več kot en prijatelj ali družinski član namigne o izgubi ostrine vašega sluha – resno ali v šali – uganite kaj? Morda imajo prav in tega ne ignorirajte.

Naučite se zaščititi vaše uho pred izgubo sluha. Večino vzrokov za izgubo sluha je nemogoče preprečiti, vendar izguba sluha zaradi hrupa ni med njimi. Izguba sluha zaradi hrupa, je izguba sluha, ki jo povzroči pretirana izpostavljenost glasnemu zvoku, kot je strel, eksplozija ali dolgotrajna izpostavljenost visokim ravnem hrupa. Na srečo je mogoče preprečiti izgubo sluha zaradi hrupa. Vedeti morate, kateri zvoki so preglasni (vse nad 85 dB) in nosite zaščito za ušesa kot so čepki za ušesa, kadar se glasnim zvokom ne morete izogniti.

Čeprav izguba sluha ni reverzibilna, je večina primerov ozdravljivih.

Če ste ugotovili, da ste izgubili sluh se najprej posvetujte z nekom, ki je specializiran na tem področju. Pot lahko začnete pri vašem osebnem zdravniku, ki vas bo napotil k slušnemu strokovnjaku – orl specialistu, akustiku ali specialistu za slušne aparate. Pomembno je najti nekoga, ki ima opremo in vso strokovno znanje, da temeljito oceni vaš sluh in skupaj z vami razvije prilagojeno rešitev zdravljenja. Imejte v mislih, da dlje kot živite z okvarjenim sluhom, težje bo okrevanje na začetku zdravljenja, zato se na zdravnika obrnite takoj, ko zaznate težave s sluhom. Na test sluha se lahko naročite tukaj.

KAKO SE NAVADITI NA SLUŠNI APARAT
Nazaj na seznam
PRAVILNO ČIŠČENJE UŠES IN UŠESNO MASLO
Nazaj na vrh