Audio Clarus - Slušni aparati
NAGLUŠNOST IN VRSTE NAGLUŠNOSTI
NAGLUŠNOST IN VRSTE NAGLUŠNOSTI
Naglušnost je za ljudi, ki se s tem soočajo, predvsem neprijetna. Naglušnost prizadene večinoma starejše ljudi, zgodi pa se postopoma in se povečuje s časom. Poznamo pa tudi nenadno naglušnost/nenadno izgubo sluha, ki je pogojena s hrupom iz okolice (pok ali glasen zvok). V kolikor prepoznate naglušnost, ste korak bližje k razumevanju in sprejemanju dejstva, da želite zase bolj kakovostno življenje.

Pri težavah z naglušnostjo je pomembno dejstvo, da se tega hitro zavedamo in čim prej poiščemo pomoč. Odlašanje za iskanje pomoči pri naglušnosti privede do negativnih učinkov, kot so jeza, stres, frustracije, nezaupanja in celo depresije.

Naj vam naštejemo nekaj glavnih vzrokov naglušnosti:

  • Zdi se vam, da okrog vas ljudje momljajo in ne govorijo razločno,
  • drugi vam govorijo, da imate televizijo ali radio preveč na glas, vam se pa ne zdi,
  • v hrupnem okolju ne razločite besed sogovornika,
  • po telefonu govorite bolj na glas, saj menite, da vas sogovornik na drugi strani prav tako ne sliši dobro,
  • včasih izgubljate ravnotežje.

Poznamo tri vrste naglušnosti:

  • ZAZNAVNA NAGLUŠNOST: je najpogostejši tip naglušnosti. Gre za okvaro čutnic notranjega ušesa, ki privede do popačenega zvoka in slabšega govora. Večinoma so vzroki te naglušnosti dednost, rdečke v nosečnosti, mumps, otroška paraliza, akustična travma, … Za korekcijo sluha pomaga slušni aparat, pri težji obliki sluha pa lahko večinoma pomagamo le operativno. Slušni aparat je namreč pomemben komunikacijski dodatek.
  • PREVODNA NAGLUŠNOST: povzroča jo prirojena ali pridobljena sprememba zunanjega ali srednjega ušesa. Zvočni valovi se ne prenesejo do notranjega ušesa oz. do čutnic polža. Pri lažji obliki lahko tako naglušnost pozdravimo z odstranitvijo ovir iz ušesa. Pri težji obliki pa je potreben kirurški poseg, pomaga pa tudi uporaba slušnega aparata.
  • MEŠANA ALI KOMBINIRANA NAGLUŠNOST: je kombinacija zaznavne in prevode naglušnosti.


V kolikor se vam zdi, da se gibljete v hrupnem okolju (gradbišče, glasna glasba, promet, …) se poskusite čim bolj izolirati in poskrbeti za zaščito vaših ušes s čepki za ušesa ali drugimi pripomočki. V kolikor se iz hrupnega okolja težko umaknete (če je to vaše delovno okolje), je uporaba zaščitnih sredstev obvezna - čepki za ušesa. Pomembno je, da se zavedate, da vam je v delovnem okolju delodajalec dolžan zagotoviti ustrezno zaščito pred hrupnim okoljem.

TINITUS, kot posledica NAGLUŠNOSTI

Tinitus oz. šumenje v ušesu je pojav, ki lahko nastane zaradi starostne naglušnosti, določenih bolezni ušes ali zaradi izpostavitvi močnemu hrupu. Pogosto je tako šumenje v ušesih ali piskanje v ušesih za človeka zelo moteče, zato je pomembno vedeti, da stres tinitus še dodatno poslabša. V takih primerih je samopomoč pomembna, prav tako pa boste tinitus lažje prenašali, če boste o tem obvestili svoje svojce, da bodo razumeli s čim se spopadate. Težave tinitusa je mogoče najti in tudi odpraviti. Tinitus je del slabšanja sluha pogosto povezanih s hrupom.

Dejstvo je, da nam z leti peša vid, prav tako pa nam z leti peša tudi sluh. Če si slabši vid z normalnostjo priznamo, si priznajmo tudi slabši sluh. V kolikor sami opazite, da nekdo od vaših bližnjih slabše sliši, ga z mirnim glasom na to opomnite ter predlagajte, da se oglasi v najbližji poslovalnici za preverbo sluha.

PRAVILNO ČIŠČENJE UŠES IN UŠESNO MASLO
Nazaj na seznam
STOPNJE NAGLUŠNOSTI
Nazaj na vrh