pravilno čiščenje ušes in ušesno maslo
PRAVILNO ČIŠČENJE UŠES IN UŠESNO MASLO
Ušesno maslo oz. cerumen je rjavkasto rumene barve, ki ščiti sluhovod in bobnič pred vdorom raznih tujkov. Nekateri ljudje imajo ušesnega masla zelo malo, nekaterim pa se maslo rado nabira. Ob prevelikem nabiranju masla, ljudje skoraj vsakodnevno uporabljajo čiščenje ušes s palčkami, kar ni najbolj priporočljivo. Uporabo palčk priporočamo le za čiščenje zunanjega - vidnega dela ušesa (uhlja).

Naše telo ušesno maslo samodejno potiska navzven medtem, ko žvečimo, zehamo in jemo. Vaša naloga je, da ušesno maslo v primeru, da vas moti, odstranite le na zunanjem delu ušesa. S palčkami za ušesa ne smete posegati v notranjost ušesa, saj lahko ranite bobnič in sluhovod. Tej deli ušesa so zelo nežni in občutljivi, s palčkami jih pa zelo enostavno ranite, česar si ne želite. Poleg tega pa maslo porinemo še globlje v uho, kjer se strdi in osuši. Znano je, da v sluhovod ne smemo posegati z ničemer kar je manjše od našega palca, zatorej razne palčke, priponke, kovinski predmeti in podobne stvari ne sodijo v naše uho. Izogibati se morate tudi vdorom milnice (šampona) v sluhovod.

Priporočamo čiščenje ušesa s toplo vodo. Na prst (mezinec) si položite tanko tkanino in maslo nežno odstranite. V kolikor želite ušesno maslo omehčati, da ga lažje odstranite, priporočamo uporabo namenskega olja za raztapljane ušesnega masla, ki ga lahko kupite v lekarni. V primeru, da se ušesno maslo pretirano nabere in že vpliva na vaš sluh, se oglasite pri orl specialistu, kjer vam ušesa lahko izperejo.

Ušesno maslo je lahko svetlo oranžne barve, kar pomeni, da gre za sveže nastalo maslo. Če je temno rjave barve, vemo, da je maslo nekoliko starejše. Te barve nam dajo vedeti, da gre za zdravo ušesno maslo in nam o njem ni treba skrbeti. Problematične so naslednje barve ušesnega masla: sivkasta barva masla (če se gibljemo v prašnem okolju), črna barva masla (nakazuje na nabiranje čepa), zelenkasta barva masla (nakazuje na vnetje ušesa) in maslo z rdečimi odtenki (nakazuje na poškodbo bobniča in možno krvavitev v sluhovodu).

Da bi se izognili problematičnim barvam ušesnega masla, priporočamo čiščenje ušesa po navodilih napisanih zgoraj.   


O IZGUBI SLUHA
Nazaj na seznam
NAGLUŠNOST IN VRSTE NAGLUŠNOSTI
Nazaj na vrh